Dropshippen hoe doe je dat?

dropshipping hoe doe je dat boven

Heb je al eens gehoord van dropshippen? Tot de zomer van 2019 had ik er nog nooit van gehoord. Toen ik eenmaal een webinar van Joshua Kaats van de Dropship Academy Nederland had gevolgd, was ik meteen enthousiast. Maar voor dat je er mee begint. Je zal toch eerst moeten weten wat het is. Wat de voordelen en nadelen zijn en nog veel belangrijker: of het bij je past. Daarna kan je een weloverwogen besluit nemen of dit verdienmodel in jouw business thuis hoort of niet.

Wat is dropshippen?

Dropshippen is het doorverkopen van producten van iemand anders. Zonder dat je die producten zelf op voorraad houdt. Zonder dat je hoeft in te kopen. Zonder dat je de producten zelf hoeft te verzenden. Jij houdt je alleen maar met de verkoop/marketing bezig en werkt samen met de leverancier. Die leverancier houdt de voorraad, koopt in en verzendt de producten.

Dropshippen hoe werkt het?

Voordat je kunt gaan dropshippen heb je natuurlijk wel een paar dingen nodig. Zoals:

 • Producten! Wat wil je gaan verkopen?
 • Leverancier.  Voordat je kunt verkopen wil je natuurlijk wel zeker weten dat je kunt leveren en dat je betrouwbaar kunt leveren.
 • Een shop. Kortom een website waarop je je producten laat zien en waar jouw klanten ook meteen kunnen betstellen en afrekenen.

Iedere keer dat jij het product verkoopt krijgt de leverancier een melding dat hij een product moet verzenden. En dat doet hij dan ook keurig, liefst in verpakkingsmateriaal met jouw logo erop. Als er een bestelling is rekent de klant af met jou en krijg jij meteen geld op je rekening. Jij betaalt vervolgens de inkoopprijs aan de leverancier en jij mag de marge tussen de inkoop- en de verkoopprijs houden. Dat kan jouw kassa flink laten rinkelen, omdat er natuurlijk een leuke marge tussen inkoop en verkoop zit.

Dropshippen of affiliate marketing?

Voor mij is dat een beetje een gewetensvraag. Want met dropshippen ga je dus producten (laten) verzenden. Ik ben zelf fan van consuminderen, dus ik heb besloten dat dropshippen niet te verenigen is met waar ik voor sta. Gelukkig zijn we allemaal anders en ik kan me ook heel goed voorstellen dat iemand anders hier geen enkel probleem mee heeft. Ik kies voor affiliate marketing, iemand anders voor dropshippen en dat is prima.

Het verschil tussen dropshippen en affiliate is dat je bij dropshippen producten verkoopt. Jij mag het verschil tussen de in- en verkoopprijs houden. Bij affiliate marketing promoot je producten of diensten van een andere ondernemer. Je krijgt een vergoeding voor iedere verkoop die via jouw kanalen gerealiseerd is.

Is dropshippen moeilijk?

Dropshippen is niet moeilijk, maar je hebt een webshop nodig en je hebt producten nodig. Voor die producten heb je ook leveranciers nodig en je moet er ook nog voor zorgen dat de producten verzonden worden. Uiteraard zijn daar weer passende oplossingen voor, zoals fulfilmentcenters.  Bij fulfilment worden goederen opgeslagen in een magazijn en wordt de voorraad bijgehouden, worden producten ingepakt en verzonden en worden ook retouren verwerkt. Je kunt hier zelfs je klantenservice aan uitbesteden.

Want daar krijg je natuurlijk ook mee te maken. Je verkoopt echt iets en het moet geleverd worden. Maar je klanten kunnen producten ook retourneren. Wat doe je daar mee? Gaan die producten terug naar de leverancier of staan ze straks bij jou in de hal?

En wat doe je met alle vragen die klanten stellen? Want in mijn ogen ben je gewoon echt een winkel gestart. Als jij bijvoorbeeld nu zou beslissen om matrassen te gaan verkopen en je zou een fysieke winkel bouwen in een winkelstraat, dan weet je dat er mensen binnenkomen met allerlei intelligente vragen over matrassen. Dat is met een webshop net zo goed. Dus weet jij daar antwoord op?

Nog een belangrijk punt: hoe ga je ervoor zorgen dat jouw shop gevonden wordt op internet. Dat potentiële klanten op jouw shop terecht komen en bij je kopen. Daar zal je vertrouwen voor op moeten bouwen. Hoe doe je dat, zeker als je nog maar net begint.

Dit zijn allemaal vragen waar je over na moet denken als dropshipper.

Wat verdien je met dropshippen?

Wat je verdient met dropshippen daar kan ik geen zinnig antwoord op geven. Ik heb voorbeelden gezien van mensen die tonnen per maand verdienen en er zijn ook dropshippers die meerdere shops gebouwd hebben en steeds maar geen omzet draaien.

Ik zet met opzet ‘omzet’ in de laatste zin. Want als jij voor duizenden euro’s producten verkoopt dan heb je het over omzet en nog niet over winst. Winst is wat er overblijft als alle kosten betaald zijn en het is belangrijk dat je precies weet wat je omzet, je kosten en je winst zijn. Als je dat niet goed weet dan kan het zomaar zijn dat jij denkt dat je leuk aan het verdienen bent maar dat je gewoon keihard verlies aan het draaien bent.

Maar goed, bij dropshippen mag je toch denken aan marges van rond de 40%. Dus als jij een product verkoopt voor 1000 euro en je hoeft maar 600 euro te betalen aan de leverancier, dan hou je toch leuk 400 euro op een verkoop over. Als je dan iedere week 2 verkopen realiseert heb je toch even mooi 3200 euro per maand in the pocket.

dropshippen hoe doe je dat midden

Wat kost dropshippen?

Wat dropshippen kost kan ik niet zomaar zeggen. Maar zoals ik al zei: je hebt in ieder geval een shop nodig. Je wilt natuurlijk dat klanten bij je af kunnen rekenen, dus je zal ook iets van een betaalsysteem moeten hebben. Verder zijn er verschillende apps te koop die je leven als dropshipper een stuk makkelijker maken.

Vergeet ook het uiterlijk van je shop niet. Kan je dat zelf helemaal mooi opmaken of heb je daar toch liever een designer bij? Als je duurdere producten verkoopt dan wil je ook een gelikte winkel neerzetten. Je wilt ook een keurmerk op je shop, daardoor wek je meteen een stuk meer vertrouwen bij je bezoekers.

En je algemene voorwaarden. Die wil je in orde hebben. Dat je jezelf niet in de vingers snijdt, dat je aan alle wet- en regelgeving voldoet en dat je gewoon voorkomt dat je gedoe krijgt. Dit wil je goed geregeld hebben en daar zou ik juridisch advies voor inwinnen. Dat kost ook weer geld.

Tenslotte, ik noemde het al, hoe ga je ervoor zorgen dat je bezoekers naar je shop krijgt. Daarvoor wil je adverteren. Adverteren kost geld en als je het niet goed doet kost adverteren heel veel geld. En levert het weinig op.

Wat heb je in mijn ogen echt nodig?

 • Een website/shop. Dus een domeinnaam, hosting en software om je shop in te bouwen (bijvoorbeeld Shopify). De prijzen verschillen per provider.
 • Branding, dus dat je shop er mooi uit komt te zien (en vooral ook betrouwbaar).
 • Kloppende algemene voorwaarden.
 • Betaalsysteem.
 • Keurmerk.
 • Zakelijk telefoonnummer.
 • Zakelijk e-mailadres.
 • Advertentiebudget.
 • Apps die jouw leven als dropshipper een stuk makkelijker maken.

Dropshipping nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan dropshippen. Je bent bijvoorbeeld afhankelijk van je leverancier. Als hij of zij er een zooitje van maakt dan zit jij met de ellende. Of als je leverancier er mee stopt. Maar goed, dan vind je vast snel weer een andere leverancier.

Wat ik verder een nadeel vind is dat je spullen over de hele wereld gaat sturen. Niet echt milieubewust.

Ten slotte kan een succesvolle shop veel werk betekenen. Potentiële klanten die bellen, retouren, zendingen die vertraging oplopen enz. enz. Aan de andere kant, als jouw shop echt succesvol is, dan huur je daar lekker mensen voor in die dat voor je regelen.

Hoe beginnen met dropshippen?

Kijk je kunt natuurlijk gewoon een beetje googelen en maar wat gaan proberen. Maar dat zal je heel veel tijd en moeite kosten. Zou je niet veel liever meteen goed starten en een dijk van een shop neerzetten die meteen goed geld op gaat leveren. Dat kan, maar dan heb je hulp nodig. Helemaal in het begin van deze blog noemde ik al Joshua Kaats van de Dropship Academy Nederland.

Joshua en zijn team hebben een uitgebreide training gemaakt met 9 modules met daarin in totaal 89 lessen. Onmisbare lessen om direct goed van start te gaan. Je kunt deze training aanschaffen en daarmee krijg je alle tools in handen die je nodig hebt.

Dropshipping stappenplan

Stap 1: Vind jouw niche

Joshua heeft het over De Gouden Doelgroep. In de Dropship Academy wordt precies uitgelegd hoe je jouw goudmijn vindt en hoe je bepaalt of het product dat jij wilt gaan verkopen ook echt een goede keus is.

Stap 2: Webshop bouwen

Wat is een goede domeinnaam en met welk thema wil je gaan werken? Kortom: hoe wil jij dat jouw visitekaartje/jouw shop eruit komt te zien. Wat heb je allemaal nodig en wat moet je regelen om een dijk van een shop neer te zetten. Een shop die je aan je potentiële leveranciers kunt tonen, zodat zij volmondig ja roepen als jij vraagt of jij hun producten mag gaan promoten.

Stap 3. Leveranciers binnen hengelen

Als je shop eenmaal staat, is dat jouw visitekaartje om bij leveranciers binnen te komen. Maar jij wilt niet zomaar leveranciers vinden. Je wilt de beste leveranciers die er zijn. Hoe bepaal je dat en wat zeg je vervolgens tegen die leveranciers om hun interesse te wekken. Super belangrijk!

Stap 4: Hoe zorg je ervoor dat jouw shop gaat converteren

Converteren is een moeilijk woord voor verkopen. Hoe zorg je ervoor dat klanten bij jou gaan kopen. Wat je daar bijvoorbeeld voor nodig hebt is goede teksten en omschrijvingen. Je wilt dat bezoekers op je website komen en dat ze meteen denken ‘dit wil ik’. Het is niet moeilijk, maar je moet het even weten waar je op moet letten.

dropshipping hoe doe je dat onder

Verder is het natuurlijk ook super belangrijk dat je teksten door Google gevonden worden. Ook dit is niet moeilijk maar als je niet weet hoe je dit handig aanpakt dan laat je gegarandeerd veel geld liggen.

Stap 5: Optimaliseren van je conversies

Niet alleen de teksten uit stap 4 zijn belangrijk, maar hoe kom je bijvoorbeeld aan een keurmerk. Wat moet je daarvoor doen en welk keurmerk is slim om te kiezen? Verder wil je je shop op alle punten optimaliseren om het jouw bezoekers zo makkelijk mogelijk te maken om bij jou te kopen. Vertrouwen is alles.

Stap 6: Maak je salesfunnel

Deze module gaat over adverteren op Google, maar het kan natuurlijk ook op Facebook. En wat zijn de mannen van de Dropship Academy hier slim in. Dit wil je weten om te voorkomen dat je veel te veel geld in adverteren gaat stoppen en er te weinig voor terug krijgt. Dat is wat heel veel adverteerders overkomt en trust me: dat wil je niet.

Jij wilt exact weten wat je wel en wat je niet moet doen. Waar je op moet letten en hoe je kunt optimaliseren. In module 6 van de training wordt dit helemaal uitgelegd en je kunt de instructievideo’s gewoon na-apen, maar dan voor jouw eigen producten.

High Ticket Dropship Academy

Je snapt het natuurlijk al, hier komt mijn promotie van de High Ticket Dropship Academy. De training van Joshua Kaats. Ik promoot deze training vol overtuiging omdat ik er zelf zo veel van geleerd heb. Ook al heb ik niet de ambitie om zelf een shop te maken, de kennis die ik heb opgedaan met deze training is super waardevol voor mij. En dat gun ik jou ook. Deze training is een absolute aanrader en je kunt je hieronder aanmelden voor een gratis webinar, zodat Joshua je direct veel meer kan vertellen. Of download het e-book (ook gratis).

dropshippen hoe doe je dat aanbod

Wil jij dropshippen als een pro

Klik dan op onderstaande knop en lees meer.

Rinie van Driel en Liesbeth de Korte (2)Je las een blog van ons:
Rinie van Driel (visuals): www.rinievandriel.nl
en Liesbeth de Korte (tekst): www.liesbethdekorte.nl

Elke twee weken een soortgelijk artikel in je mail? Dat kan: meld je hier aan. Dan krijg je meteen als bonus mijn e-book over de Online Business Bouwer Methode. Gratis natuurlijk!

Wil je reageren? Dat mag altijd, dat kan hieronder. Delen mag natuurlijk ook. Graag zelfs.

Categorie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *