Veilig internetten, hoe doe je dat?

veilig internetten links boven

We leven in een digitale wereld. WiFi is overal en we delen alles wat maar over ons te weten valt met onze vrienden. Tenminste dat denken we, dat we het alleen met onze vrienden delen. Dat valt vaak vies tegen. Want hoe veilig is internet eigenlijk? 100% veilig internetten bestaat volgens mij niet. Criminelen zijn veel verder dan wij burgers en/of ondernemers. Maar dat betekent niet dat dat je je maar als een schaap naar de slachtbank wilt laten leiden.

In onderstaand bericht vertel ik over de Cybersecurity Universiteit. Die training kun je volgens mij niet meer kopen, dus ik heb alle linkjes verwijderd. De informatie die ik deel over internetveiligheid kan nog wel heel waardevol voor je zijn, dus doe er je voordeel mee.

Is internet veilig?

Veilig internetten: dat ligt deels aan jezelf en voor een deel heb je het niet in de hand. Het blijft opletten en voorzichtig zijn. En weten wat je doet en wat je beter niet kunt doen. En daar schort het vaak aan. Want wat je niet weet, dat weet je niet. En zo zou het zomaar kunnen gebeuren dat je iets heel doms doet, terwijl je dat helemaal niet in de gaten hebt.

Om maar eens wat te noemen: heb jij je wifi altijd aan staan en laat je je telefoon automatisch verbinding maken met netwerken die beschikbaar zijn? Dat kan een big mistake zijn en ook een dure fout zijn. Zelfs met netwerken die je ‘vertrouwt’. Want ook daar kunnen mensen met foute bedoelingen tussen zitten. Als dat zo is zit jij met de gebakken peren.

Klik jij altijd op linkjes in e-mails die van een adres komen dat jij kent en vertrouwt? Weet je dat ik soms mails van mezelf krijg? Dan staat als afzenderadres echt mijn eigen e-mailadres. Gelukkig is het een e-mailadres dat ik alleen gebruik voor ‘reclame’ zoals nieuwsbrieven en dergelijke. Dus ik vind het niet zo spannend. Maar als je ondernemer bent en je werkt ook met klanten, dan wil je dit niet.

Als online business bouwer leef en werk ik met en op het internet. Samen met mijn vriend ben ik al een paar keer langere tijd in het buitenland geweest en heb ik daar gewoon gewerkt. Dat kan prima als je een bedrijf hebt waarbij je locatie-onafhankelijk kunt werken.

Veiligheid en vooral veilig internetten staat hoog op mijn eisenlijstje. Ik moet er gewoon van op aan kunnen dat ik veilig kan werken. En dat heeft wel een paar haken en ogen.

Veilig internetten in het buitenland

‘Vroeger’ moest je flink oppassen als je je internet gebruikte in het buitenland. Je bundel liep leeg als een bad waar de stop uit getrokken was en als je per ongeluk buiten je bundel internette dan kon het zomaar zijn dat je bij thuiskomst een onaangename verrassing kreeg. Een torenhoge rekening.

veilig internetten midden

Gelukkig is dat probleem in veel landen opgelost. Maar ik kijk nog steeds goed uit. Als ik langere tijd in het buitenland ben dan doe ik het volgende:

 • Ik neem een oude telefoon mee.
 • Ik koop datategoed in het land waar ik ben.
 • Ik stop het sim-kaartje in de oude telefoon en gebruik die telefoon als hotspot.
 • In mijn ‘normale’ telefoon laat ik mijn eigen sim-kaart dus zitten en ik kan gewoon bellen en gebeld worden. Om te internetten gebruik ik de hotspot van de oude telefoon.
 • Hetzelfde doe ik met de laptop, als ik wil internetten gebruik ik de hotspot van de oude telefoon (met het sim-kaartje van een provider van het land waar ik ben).

Nu heb ik nog een handigere oplossing: ik heb een internetbundel bij een Nederlandse provider en die internetbundel kan ik maandelijks aanpassen. Ook naar onbeperkt internet. Als ik nu naar het buitenland ga, dan zet ik mijn bundel een maand op onbeperkt en als ik weer thuis ben schroef ik de bundel terug naar de laagste optie.

Zo zorg ik ervoor dat ik altijd op mijn eigen internet veilig kan internetten en loop ik geen risico om op een ‘fout’ wifi-netwerk terecht te komen.

Wat is veilig internetten?

Goede vraag! Want wat ik net ook al schreef: als je niet weet wat je niet weet, hoe weet je dan of je iets doet wat niet handig is? Daarom was ik ook ontzetten blij toen ik de online training van de Cybersecurity Universiteit zag (let op, onderaan dit artikel heb ik een vet aanbod voor je). Voor een paar tientjes heb je een complete training in handen die je wegwijs maakt in waar je allemaal op moet letten. En wat je kunt doen om veilig te internetten.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 1. Waarom is het belangrijk om kennis te hebben of cybercriminaliteit (spoiler alert: omdat het niet de vraag is óf je ooit te maken krijgt met internetcriminaliteit, maar de vraag is wannéér). Zorg dus dat je voorbereid bent!
 2. Wat zijn de gevolgen van de digitale transformatie, want tegenwoordig is er zoveel digitaal. Big Brother is watching you, wat kan je daaraan doen?
 3. De privacywet (AVG). Krijg jij ook steeds mailtjes waar je nooit om gevraagd hebt? Je hebt rechten en je kunt er iets aan doen. En ben je een bedrijf, dan is het belangrijk om te weten wat de privacyregels zijn. Want je wilt ze liever niet overtreden toch?
 4. Internet, we kunnen niet meer zonder meneer Google. Maar wat kan je zelf doen om je privacy te beschermen?
 5. Phishing, ik vind het persoonlijk doodeng. De mailtjes, appjes en sms-jes worden steeds beter. Waar moet je op letten en wat kan je doen als je denkt dat je een foute link hebt aangeklikt? Als je snel bent zou je de schade nog kunnen beperken, maar dan moet je wel weten wat je moet doen. Dat leer je in de training van de Cybersecurity Universiteit.
 6. Veilige wachtwoorden, ik heb ook lang voor een hoop websites dezelfde inlogcodes gebruikt. Levensgevaarlijk! Wist je dat je kunt checken of je wachtwoorden ergens bekend staan? En dat er hele goede oplossingen bestaan om nooit hetzelfde wachtwoord te gebruiken en dat je toch je inlogcodes kunt ‘onthouden’. Verder leer je ook wat je vooral niet moet doen (en dat is iets waar je al heel snel toe geneigd bent om het wel te doen omdat je computer het voorstelt en omdat het zo lekker makkelijk is).
 7. Wifi en vooral openbare wifi, pas er mee op. Natuurlijk is openbare wifi fijn, maar criminelen kennen trucjes waar je ze je verschrikkelijk mee om de tuin kunnen leiden. Doe de training en dan ken jij die trucjes ook.
 8. Heel belangrijk: hoe weet je het dat je gehackt bent en wat kan je er aan doen? Dit kan je echt klauwen met geld kosten, dit wil je echt voorkomen en een gewaarschuwd mens telt voor twee.
 9. Social media, wie zit er tegenwoordig niet op. Pas op met delen en wat op internet staat staat er in principe voor altijd. Iedereen heeft waardevolle informatie, jij ook. Weet dus waar je op moet letten.
 10. USB-apparaten. Wist je dat een draadloze muis al een risico kan zijn? Hij kan zomaar veranderen in een toetsenbord. Hoe dat zit? Het wordt allemaal uitgelegd in de training.
 11. Je mobieltje beveiligen. Heb jij een viercijferige pincode op je telefoon? Dat kan en moet beter. Wat je kunt doen, het wordt uitgelegd in de training.
 12. En je krijgt natuurlijk alle tips en stappen die je kunt zetten om veilig te internetten. Superhandig als je weet welke handelingen je moet doen. Of dat je exact weet welke tools je kunt gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruiken van een VPN verbinding.

Ja, deze training kost geld, maar weet dat niks doen je op termijn waarschijnlijk veel meer kost. Niet alleen in geld, maar vooral ook in slapeloze nachten en stress. Want je wilt toch niet dat jouw informatie op straat belandt? Zeker niet als het informatie van klanten bevat, want dan ben je nog veel verder van huis. Dan krijg je te maken met de Autoriteit Persoonsgegevens omdat je een datalek hebt. En een datalek heb je al als je per ongeluk persoonsgegevens van iemand naar een verkeerd e-mailadres stuurt. Laat staan als je tegenover iemand of een organisatie staat die je moedwillig te pakken wil nemen.

veilig internetten rechts onder

Hoe veilig is internetbankieren

Of je nu ondernemer bent of niet, internetbankieren is een dingetje. Het is de normaalste zaak van de wereld en de meeste mensen zijn inmiddels goed vertrouwd met internetbankieren en ze maken er veel gebruik van. De keerzijde is dat criminelen dat ook weten. Zij zijn meer en meer geïnteresseerd in internetbankieren en proberen methoden te vinden om in te breken en geld weg te sluizen.

Let dus goed op. Wat kun je doen?

 • Zorg ervoor dat je zeker weet dat degene naar wie je geld overmaakt te vertrouwen is. Een betaling of overboeking is definitief en kan zonder instemming van de begunstigde niet achteraf teruggedraaid worden.
 • Houd je beveiligingscodes zoals je pincode en wachtwoorden altijd geheim.
 • Zorg dat je altijd automatische updates van je computer installeert. Die updates zijn er niet voor niets.
 • Maak gebruik van een antivirusprogramma en een firewall op je computer en hou deze up to date.
 • Verwijder spam en verdachte e-mails zonder deze te openen.
 • Is het proces bij internetbankieren anders dan je verwacht, breek dan direct de transactie af en neem contact op met je bank.
 • Check het internetadres van de bank. Is dit correct gespeld en begint de website-naam met https://. Jouw bank heeft zeer waarschijnlijk een pagina waarop staat op welk adres je zou moeten landen. Ik check dat altijd!

Interessante boeken over veilig internetten

Veilig internette heeft mijn interesse en als ik een boeken in handen krijg over dat ontwerp dan lees ik ze graag. Ik heb 2 tips voor je:

Komt een vrouw bij de h@cker van Maria Genova. Wow, zij durft. Om aan te tonen hoe gemakkelijk het is om in iemands computer te komen, begeeft ze zich op het schimmige hackerspad. Ze daagt een hacker uit om haar te hacken. Met een onthutsend resultaat. Ik heb echt hard om dit boek moeten lachen en ondertussen bewonderde ik haar moed. En heel fijn: aan het eind van het boek staat een hele lijst met tips voor wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van (identiteits)fraude. Ik heb die lijst meteen gekopieerd en bewaard.

Het is oorlog, maar niemand die het ziet van Huib Modderkolk. Huib Modderkolk is journalist en werkt voor De Volkskrant. Modderkolk heeft zes jaar journalistiek onderzoek gedaan naar de ‘onzichtbare oorlog’ in de digitale wereld. Hij laat zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek. Dit boek is een stuk droger dat bijvoorbeeld het boek van Maria Genova, maar geeft wel een goed beeld van wat er zoal in de digitale wereld speelt.

Bonustip, omdat ik toch altijd van het goede van de mens uit wil gaan. Ja, er zijn criminelen en oplichters die ons te grazen willen nemen. Maar niet iedereen is slecht. Sterker nog: Rutger Bregman heeft er een boek over geschreven. De meeste mensen deugen. De conclusie van Bregman is overduidelijk: de mens is van nature goed, zorgzaam en veerkrachtig, maar laat zich soms misleiden. En dat geloof ik ook, ik wil het in ieder geval graag geloven. Dus als tegenhanger voor alle ellende en problemen in de boeken van Maria Genova en Huib Modderkolk: De meeste mensen deugen.

Cybersecurity Universiteit

Zoals ik al eerder aangaf heb ik een groot deel van mijn kennis van de Cybersecurity Universiteit. Ik vind het een goedkope cursus, zeker als je ziet wat het je op kan leveren (lees: aan ellende kan besparen).

Ik ben geen internetsecurity-expert, maar binnen een paar dagen had ik al belangrijke aanpassingen en checks gedaan die mij meteen een veiliger gevoel gaven. Gewoon een kwestie van de tips opvolgen.

Nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze hieronder!

cybersecurity universiteit

Wil jij weten hoe je veilig kunt internetten?

Klik dan op onderstaande knop en vergeet niet om de kortingscode vabene in te vullen.

Rinie van Driel en Liesbeth de Korte (2)Je las een blog van ons:
Rinie van Driel (visuals): www.rinievandriel.nl
en Liesbeth de Korte (tekst): www.liesbethdekorte.nl

Elke twee weken een soortgelijk artikel in je mail? Dat kan: meld je hier aan. Dan krijg je meteen als bonus mijn e-book over 8 conversie killers die je sales kosten tijdens je verkoopwebinar. Gratis natuurlijk!

Wil je reageren? Dat mag altijd, dat kan hieronder. Delen mag natuurlijk ook. Graag zelfs.

Categorie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.