Webinar of online meeting? Wat is de beste keuze?

Webinar of online meeting? Wat is de beste keuze?

Als online ondernemer ben je thuis (of lig je in je hangmat) en zit je achter je computer. Capuchon op en typen maar. Soms is dat niet helemaal handig. Zeker niet als je klanten zitten te wachten op meer informatie. Of als ze je willen zien en live vragen aan je willen stellen. Wat je dan wilt doen is online bijeenkomsten houden. Zodat je ‘1 op veel’ kunt werken. Jij bent die 1 en je kunt op hetzelfde moment een heleboel mensen tegelijk helpen. Hoe fijn is dat, hoef je niet iedereen apart te spreken of te helpen. Het kan gewoon in bulk.

Maar welke tool gebruik je voor dit soort bijeenkomsten? En je wilt natuurlijk wel meteen de juiste tool kiezen, want we weten het allemaal: de boel inrichten is een hoop gedoe. Je wilt liever niet dat je na een paar bijeenkomsten denkt ‘dit moet handiger kunnen’. En dat je dan alsnog een andere tool in moet gaan richten.

Omdat de meeste vragen komen over de vergelijking tussen de (gratis) Zoom online meeting en Webinargeek richt ik me hierop in dit artikel.

Weet je het al en wil je gewoon webinars gaan geven, dan stel ik graag meteen mijn favoriete tool voor: Webinargeek. En je kunt het gratis proberen. Niet goed, geld in je zak houden én wel het voordeel dat je het al uitgeprobeerd hebt. Ik zeg doen!

Je kunt kiezen een webinar of een online meeting

Je kunt kiezen uit tools die onder de noemer webinars vallen en je hebt ook tools die onder de noemer meetings vallen. En tussen die twee zit een wezenlijk verschil. Verschillen waar je van tevoren over na wilt denken. Wat heb jij nodig? En welke tool is dus het meest geschikt voor wat jij wilt.

Wat is een online meeting?

Een online meeting is niets anders dan een vergadering waar je vroeger naar toe zou gaan. Die vergadering vindt nu plaats in een digitale omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een vergadering met je collega’s die vanuit huis of andere locaties werken. Iedereen is gelijkwaardig en je hebt niet per se een presentator en kijkers.

Een tool die ik graag gebruik voor online meetings is Zoom.

Wat is een webinar?

Bij een webinar is het anders. Daar heb je wel degelijk iemand die de leiding heeft, namelijk de presentator. Een webinar is het beste te omschrijven als een online seminar. Je geeft een presentatie met 1 of meerdere presentatoren voor een klein of groot publiek. En je hebt daar ook mooie opties bij als een presentatie delen, quizzen houden, polls inzetten en zelfs een koopknop klaar zetten.

Een tool die ik graag gebruik om webinars te geven is Webinargeek.

Waarvoor gebruik je Webinargeek en waarvoor gebruik je Zoom?

Meetings in Zoom zijn vooral geschikt als je een digitale vergadering wilt houden. Webinargeek kan veel breder ingezet worden. Bijvoorbeeld voor:

Product demo’s: In Webinargeek kun je je product of dienst presenteren of zelfs demonstreren aan een grote groep mensen. Super efficiënt.

Online trainingen: Webinars zijn uitermate geschikt om trainingen online mee te geven. Hartstikke fijn in corona-tijd, nu we nergens naar toe mogen. In ieder geval niet met grote groepen bij elkaar. Makkelijk voor jezelf, makkelijk voor de cursist en voldoende mogelijkheden om de aandacht er tijdens je training bij te houden!

Onboarding klanten: Plan een afspraak in met je klant en neem ze door middel van het delen van je scherm direct mee door je tool om ze goed op weg te helpen.

Live events: Maak je live evenementen eenvoudig toegankelijk voor iedereen. En met iedereen bedoel ik ook iedereen, want waar iemand is maakt niet uit. Host je conferentie online of zet het webinar in om je fysieke evenement live te streamen naar wie het maar wil zien!

Video podcasts en interviews: Host podcasts of interviews en stream ze live. Je kunt de opname achteraf delen of inzetten in een on demand webinar of een automated webinar. Jij bepaalt wat je er mee wilt.

2 Dingen die Zoom kan maar Webinargeek niet

1. Werken in subgroepjes

Tijdens online meetings kun je in subgroepjes werken (zogenaamde breakout rooms). Dat is handig als je er te veel mensen aanwezig zijn om met z’n allen een bepaald onderwerp uit te werken. En ben je klaar dan kun je vervolgens weer gewoon aansluiten bij de grote groep. Bij webinars is dit niet mogelijk.

2. Iedereen ziet en hoort iedereen

Normaal is het zo dat iedereen tijdens een online meeting zijn of haar camera aan heeft en ook de microfoon staat aan. Logisch, want het is een online meeting. Dus je wilt elkaar horen en zien. Maar het geeft zoveel ruis, zeker als mensen door elkaar heen gaan praten.

Wat ook rete-irritant is? Als je met veel mensen bent en er zijn mensen die het niet in de gaten hebben. Ik heb het al eens meegemaakt dat iemand de vergadering af zat te kraken en dat iedereen het hoorde. Die persoon had niet in de gaten dat zijn microfoon aan stond. En iedereen maar vragen ‘Henk zet je microfoon eens uit’. Maar Henk was zo druk met afzeiken dan hij het niet hoorde. Gênant!

Het kan dus enorm onrustig voelen en er zijn ook mensen die het helemaal niet fijn vinden om constant in beeld te zijn. Daar is natuurlijk een oplossing voor, camera lekker uit zetten. En microfoon ook.

Bij webinars kan dit overigens niet gebeuren. De kijkers zijn niet hoorbaar en zichtbaar en dat maakt deelnemer aan een webinar vaak een stuk laagdrempeliger dan het deelnemen aan een online meeting.

Webinar of online meeting? Wat is de beste keuze? midden

8 Dingen die Webinargeek kan maar Zoom niet

1. Direct deelnemen of eerst software downloaden

Als je met Zoom wilt werken, moet je de eerste keer software downloaden. Dat hoeft niet als je deel wilt nemen aan een webinar in Webinargeek. Wel zo makkelijk, want niet iedereen snapt en weet wat de bedoeling is als je ineens toch iets moet downloaden. Doe je het niet, kun je ook niet deelnemen aan de Zoom-meeting.

2. Interacties

In Zoom kun je heel makkelijk interactie hebben met de andere deelnemers. Maar dat maakt het dus ook heel erg rommelig. En behalve praten zijn er eigenlijk geen andere manieren om interactie te hebben in Zoom. Ja, chatten. Dat kan ook nog.

Bij webinars zijn er veel meer interacties mogelijk. Denk hierbij aan een poll een quiz, de chatfunctie en je kunt ook linkjes delen (bijvoorbeeld een koopknop waar iemand direct kan kopen).

3. Statistieken

Zoom heeft in de online meeting tool geen statistieken. Jammer, want tijdens een webinar kun je heel veel waardevolle (statistische) informatie verzamelen. Je verzamelt met een webinar-tool ook e-mailadressen. Hoera, je kunt je inschrijvers dus ook mailen. En weet dat een groot deel van je verkopen vaak ná het webinar gerealiseerd wordt. Hoe je dat doet? Door de mails die je achteraf stuurt. En dat kan dus niet met Zoom (de online meeting tool).

4. Video’s delen

In een webinar kun je makkelijk een video uploaden en deze aan de kijkers laten zien. In een online meeting tool is hier geen mogelijkheid voor. De enige manier is om dit met scherm delen te doen, maar dat ziet er dan vaak heel erg knullig uit.

Als je geen video wilt delen is dat niet erg. Wil je wel een video delen, dan wil je toch dat dat een professionele look and feel heeft of niet dan?

5. Bruikbare opname

Zoom kan de meeting opnemen en je kunt deze meeting ook delen. Maar met Webinargeek kun je direct al de keuze maken of je je opname deelt met de mensen die daadwerkelijk aanwezig waren of niet. Je kunt de opname van je webinar ook weer gebruiken en inladen voor je on demand webinars of je automated webinars. Kortom: als je heel vaak hetzelfde verhaal houdt, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om gewoon een opname te delen. Kijk ook naar punt 4, met Zoom wordt dit niet mooi.

6. Modereren

In Zoom kun je ook chatten, maar als je met een grote groep mensen bent dan kan het overweldigend zijn. Als de berichten je om te horen vliegen, waar moet je dan nog naar kijken? Blijf je dan stug je verhaal vertellen of verlies je je in de chat? Of probeer je het allebei en raak je op beide vlakken compleet de draad kwijt.

Bij Webinargeek kun je een moderator toevoegen aan je webinar die tijdens het webinar de chat in de gaten houdt en vragen beantwoordt. Is het nodig dat de presentator een vraag ziet en beantwoordt, dan kan de moderator de vraag in de presentor-chat zetten en dan ziet de presentator dat. Deze optie is een meeting tool niet aanwezig.

7. Co-presenteren

Bij een online meeting tool heb je standaard wel een host van de meeting, die bepaalde rechten heeft die de overige deelnemers niet hebben. In de praktijk zien we vaak dat deze meetings erg rommelig worden als meerdere mensen tegelijk proberen te praten. Het is voor de host niet te doen om constant iedereen te muten en unmuten.

8. Met een beetje pech word je er na 40 minuten uit gegooid

Als je voor de gratis versie van Zoom kiest, dan mag je met meer dan 2 personen een meeting houden. Maar je tijd wordt beperkt tot rond de 40 minuten. Daar heb je bij Webinargeek geen last van! Er is trouwens wel een list voor Zoom. Als je met 3 of meer personen bent dan word je er na 40 minuten uit gegooid. Maar de link werkt nog wel. Dus als je van tevoren afspreekt dat je allemaal even opnieuw inlogt, dan kun je weer gewoon verder kletsen.

Webinargeek en het voordeel van co-presentatoren

Webinar of online meeting? Wat is de beste keuze? onder

Met Webinargeek kun naast de presentator nog 2 co-presentatoren toevoegen. Deze 3 presentatoren kunnen gelijktijdig hoorbaar zijn voor de kijker, maar er is er altijd maar 1 in beeld. Alle presentatoren kunnen vanaf iedere locatie presentaties of interacties starten, slides doorklikken en ga zo maar verder. Zij hebben dus gelijke rechten en zijn de enige in het webinar die hoorbaar of zichtbaar zijn, wat het veel overzichtelijker en dus rustiger maakt voor de kijkers.

Wat heb je liever? Een online meeting tool of een webinar tool?

Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei hangt alles af van jouw doel. Wat wil je? Of nog een betere vraag is: wat heeft jouw product of dienst nodig?

Mijn ervaring is dat een online meeting tool vaak een hoop gedoe is. Mensen komen er niet in (omdat het downloaden van de software niet lukt). Alle camera’s en microfoons staan aan en het is net een kippenhok. Je vraagt of iedereen de camera en microfoon uit wil zetten maar verschillende mensen horen het niet. De presentator gaat zoeken hoe die betreffende mensen op mute gezet kunnen worden. En ja hoor, eindelijk is het stil. Komt er net iemand binnen die het niet heeft gehoord en die doodleuk de camera en de microfoon weer aan heeft staan. Gaan we weer. Dat is 1x lachen, maar daarna is het superirritant.

Mijn voorkeur gaat dus bijna altijd uit naar webinars en liefst Webinargeek. Alleen als het echt de bedoeling is dat mensen elkaar onderling zien en onderling met elkaar kunnen praten, dan is Zoom een super tool (en ja, ook gewoon de gratis versie)!

PS: Ja, Zoom heeft ook een webinartool maar die is behoorlijk prijzig. Zeker als je weet dat Webinargeek al een abonnement heeft voor € 9,- per maand. Daar kan Zoom echt niet tegenop.

webinargeek review en ervaring CTA

Heb ik al verteld dat je Webinargeek gratis mag proberen?

Van dit aanbod zou ik zeker gebruik maken als ik jou was. Kun je zelf ervaren hoe fijn Webinargeek werkt.

Rinie van Driel en Liesbeth de Korte (2)Je las een blog van ons:
Rinie van Driel (visuals): www.rinievandriel.nl
en Liesbeth de Korte (tekst): www.liesbethdekorte.nl

Elke twee weken een soortgelijk artikel in je mail? Dat kan: meld je hier aan. Dan krijg je meteen als bonus mijn e-book over 8 conversie killers die je sales kosten tijdens je verkoopwebinar. Gratis natuurlijk!

Wil je reageren? Dat mag altijd, dat kan hieronder. Delen mag natuurlijk ook. Graag zelfs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *